Jul 13, 2010

Balik Kampung

Balik Kampung ...

Salah satu aktiviti utama yang paling aku suka adalah balik kampung. Macam-macam aktiviti yang boleh dibuat. Aktiviti yang aku tak boleh buat kat sini. Dan yang pastinya sekembalinya aku dari kampung, berat badan aku pasti bertambah. Almaklumla hati senang, tenang, gumbira dan banyak betul makan yang masuk kedalam perut tanpa aku duga dan tak boleh aku tolak dan elak. Bak kata orang-orang lama, " Rezeki Jangan Ditolak ".

Sampai saja kat kampung, satu 'operasi' besar-besaran sedang berlangsung. Aktiviti yang aku tunggu sekian lama. Aktiviti yang aku terlepas beberapa kali sebab aku tak balik kampung. Korang pun mesti suka la aktiviti ni. Gotong royong menangkap ikan dari kolam. Ikan kat dalam kolam belakang rumah ayah aku. Menurut hikayat yang aku peroleh dari pemberi maklumat dan dari sumber yang boleh di percayai, sesetengah ikan dalam kolam ni dah 2 tahun menetap kat situ. Ikan-ikan ni telah di paksa rela untuk tinggal kat penempatan sementara ni yang lebih selesa hingga mereka lupa habitat sebenar mereka kat sawah dan sungai-sungai.

jom tangkap ikan
Memang besar-besar belaka. Haruan, puyu, sepat benua, sepat kedah dan keli. Ikan haruan besar2 betis dan lengan. Ikan keli pun sama. Ikan puyu ngan ikan sepat kedah dah besar dan gemuk macam ikan talapia. Ikan keli pun besarrrrr punyaaa...

ikan haruan
Lepas ambik beberapa shot, aku pun turut melibatkan diri kat dalam operasi kali ni. Masuk je dalam kolam yang dah di keringkan air tu, kaki aku tenggelam sampai pangkal paha. Perlu skill yang tersendiri nak cabut balik kaki dari tanah selut yang bercampur tanah liat nih. Kalau tak, rasa macam tersangkut kaki kat dalam tu. Maka bergelumang la aku dengan gumbiranya menangkap ikan yang besar-besar dengan senang sekali. Lumpur/selut/keleboq sampai atas kepala. Aku la yang paling comot sekali .Nak tangkap ikan haruan tu je kena pakai 2 belah tangan.  Dah la besar, licin pulak tu. Ada la dalam 7-9 orang yang terlibat. Dha habis operasi tu baru la bersihkan diri. Lepas tu aku tengok ada lagi ikan yang timbul dari celah-celah keleboq tu. Menurut dari sumber yang boleh di percayai jugak, ikan-ikan ni terkenal dengan sifat dan keistimewwan mereka untuk menyembunyikan diri di bawah lumpur-lumpur yang dalam. Bila keadaan agak selamat baru la ikan-ikan ni akan timbul ke permukaan. ...Hebat.


Lepas 10 minit aku tengok banyak yang mula timbul, geram punya pasal aku terjun lagi sekali. Dengan penuh nafsu, aku kaut, aku cilok, aku sebat, aku tangkap, aku peluk...peluk? aku tak peluk sebab takde spesis ikan duyung. Banyak dan besar-besar jugak la yang dapat. Oleh kerana tu aku terpaksa mandi lagi sekali.



Dah habis tangkap, ayah aku simpan sikit untuk kami sekeluarga. Selebihnya untuk di buat kenduri arwah tokwan aku pada malam tu dan di agih-agihkan untuk jiran-jiran sekampung. Kaum hawa pulak ditugaskan untuk menyiang ikan tu sebelum tiba waktu malam. Susah jugak nak siang ikan besar-besar ni. Terutamanya ikan haruan. Ikan-ikan spesis air tawar ni juga dikenali sebagai ikan darat dan sangat terkenal kerana liat sungguh nak mati. Cara nak bagi ikan-ikan ni lemah, mereka gaulkan ikan-ikan yang masih hidup ni kedalam abu sekam. Abu sekam ni bertindak menghilangkan lendir pada badan ikan. Hasilnya ikan tu semakin lemah dan orang yang nak siang ikan tu pun senang nak pegang ikan tu. Lepas disiang pada siang hari, salah satu tugas yang agak penting adalah mencuci ikan-ikan ni agar tidak berbau hanyir. Ikan-ikan yang telah disiang akan di tenyeh-tenyah, di cepuk-cepuk, di gosok-gosok ... perlu hilangkan lendir, hilangkan darah pada badannya. Daun limau, buah limau, daun apa ntah lagi depa gunakan, hasilnya memang hilang bau hanyir ikan tu. Hebat.

Kat rumah aku pulak ayah aku dah siang ikan tu untuk dibakar. Caranya, kepala ikan haruan tu di ketuk terlebih dahulu untuk pengsangkan ikan tu. kalau mati kira nasib la, last sekali pun ikan tu nak kena masti jugak. Lepas tu belah belakang ikang tu bermula dari ekor sampai ke kepala. Lepas tu buang semua isi perut. Lepas tu cuci ikan tu bersih-bersih. Perlu di ingat, sisik jangan di buang. Dah selesai, sumbatkan dengan inti kelapa pedas. Lepas tu bakar. Masakan ni dikenali sebagai 'Ikan Haruan Bantut'. Meleleh air liur aku. Untuk di buat bantut tidak sesuai jika ikan haruan bersaiz kecil. Tugas aku panggang ikan tu. Meleleh lagi air liur aku.

ikan haruan bantut


jom makan!!

Menu tengah hari tu Ikan haruan bantut, haruan masak lemak cilip padi, udang lipan kukus, rebung rebus air, puyu+sepat benua goreng cili, petai bakar, ulam-ulam dan sambal belacan. Hebat sangat-sangat hebat. Meleleh air liur aku ... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...